Cat foloseste Romania din potentialul de resurse regenerabile?
Conform ANRE 2021, folosim energie din resurse regenerabile astfel:
- 3% – microhidrocentrale
- 5% – energie eoliana
- 6% – energie solara
- 7% – biomasa
Conform datelor Eurostat, în 2019, puțin peste 24% a provenit din surse regenerabile, plasând România pe locul 10 în UE, peste nivelul mediu al Uniunii.
Care este potentialul Vaii Jiului in piata energiei regenerabile?
Industria mineritului și energia produsă din surse regenerabile pot fi considerate complementare într-un context specific. Deși mineritul tradițional poate ridica unele preocupări legate de mediu și durabilitate, tranziția către surse regenerabile de energie oferă o oportunitate de diversificare și de reducere a impactului asupra mediului.
Ministerul Energiei a aprobat in 9 noiembrie incheierea unui Acord-Cadru de Cooperare intre Complexul Energetic Valea Jiului si compania australiana Green Gravity pentru a explora posibilitatea aplicarii unei tehnologii inovative de stocare a energiei.
In 27 noiembrie anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere, impreuna cu Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC, ce vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradițional.
Tot mai multe firme private ofera servicii de instalare panouri fotovoltaice, ceea ce demonstreaza ca exista o cererea in crestere la nivelul Vaii Jiului.
Un aspect important in dezvoltarea domeniului de energie produsa prin surse regenerabile o reprezinta formarea profesionala.
Intre 26.03.2021 – 26.09.2023 s-a derulat un proiect sustinut de Monsson Group si Universitatea Petrosani, prin programul POCU 2014-2020, care a furnizat cursuri de formare profesionala in domeniile energiei verzi pentru 700 persoane.
Incepand cu 02.05.2023 si pana la finalul anului se deruleaza un proiect prin programul Granturi Norvegiene 2014-2021, implementat de Asociatia CROFMPS, care are ca obiectiv cresterea constientizarii cu privire la domeniul energiei regenerabile, prin traininguri oferite de specialisti in domeniu, romani si norvegieni.
Incet, dar sigur, Valea Jiului face tranzitia catre o noua era, a energiei verzi.