Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania – RO GREEN

Comunicat de presa – Smaraldul Solar din Norvegia vizitat de o delegatie romana din Petrosani

  • Home
  • Blog
  • Comunicat de presa – Smaraldul Solar din Norvegia vizitat de o delegatie romana din Petrosani

 Smaraldul Solar (“Solsmaragden”) este o cladire de birouri de sapte etaje din Drammen, Norvegia, cu o capacitate de ocupare de 450 persoane.

Cladirea a fost vizitata de o delegatie romana in cadrul unui schimb de experienta in Norvegia, ca parte a unui proiect finantat din grnaturi norvegiene.

Norvegia foloseste in proportie de 95% energie din surse regenerabile.

Solsmaragden este prevazuta cu un sistem de panouri fotovoltaice clasic pe acoperis, care, de altfel, a fost folosit pentru a genera curent si in faza de constructie a cladirii, precum si un Sistem de Fotovoltaice Integrate in Cladire pe fatadele din est, sud si vest ale cladirii, operationale din ianuarie 2016. Acest sistem integrat in fatadele cladirii este punctul de atractie, de inovatie si de maiestria tehnologica.

Viziunea acestei cladiri i-a apartinut proprietarului firmei de dezvoltare imobiliara, Union Eiendomsutvikling AS. Scopul a fost crearea unei cladiri prietenoase cu mediul, cu cea mai inalta categorie de eficienta energetica (categoria A si standardul norvegian pentru case pasive 3701 NS), fiind astfel un spatiu de birouri extrem de atractiv pentru chiriasi.

Identificarea unui furnizor pentru componentele pentru fatada cladirii a fost o adevarata provocare, acestea fiind, in final, produse de firma belgiana Issol. Fatada este de culoare verde pentru un aspect placut si pentru o integrare mai buna in mediul inconjurator.

Inainte de pozitionarea acestor panouri s-au facut masuratori foarte atente pentru a detecta pozitia soarelui pe parcursul unei zile, directia razelor pe cladire.

Aceste date au fost atent corelate pentru a optimiza captarea luminii pe timpul zilei.

Chiar daca panourile nu capteaza lumina pe durata intregii zilei, pozitionarea acestora a fost facuta in corelare cu restul sistemelor de producere de energie a cladirii , pentru un sistem integrat si complementar.

Cladirea a costat 27 milioane euro, a primit o subventie de la stat de 0.16 milioane euro,  iar Sistemul de Fotovoltaice Integrate in Cladire a reprezentat 1.4% din costul total al investitiei.

Cladirile care folosesc sisteme fotovoltaice trebuie sa tina cont de multe aspecte: de scopul cladirii, de orientarea saorelui pe timpul zilei si, de sigur, de mama natura.

Atunci cand panourile sunt pe acoperis, de exemplu, iarna acestea pot fi acoperite de zapada si nu produc energie in perioada respectiva.

Drammen este un oras ce dateaza din 1811, fost oras industrial, centru de comercializare a lemnului si producere a hartiei, traversat de raul Drammen, in trecut foarte poluat datorita industriilor din zona. In ziua de azi aceste industrii nu mai exista, iar ca urmare, atat aerul cat si raul sunt foarte curate.

Ca si concept de business, proprietarii au dorit construirea unei cladiri la un standard foarte inalt, cu o buna certificare privind sustenabilitatea, care sa atraga clienti pentru inchirierea de spatii. Trebuie mentionat ca, in Norvegia, eficienta energetica a cladirilor dar si profilul verde al acestora datorat producerii de energie din surse de energie regenerabila sunt criterii importante pentru alegerea spatiilor de inchiriat. Firmele care se respecta – de regula si cei mai buni clienti in ceea ce priveste durata inchirierii si valoarea acestuia – sunt dispuse sa plateasca in plus pentru aceste aspecte.

Reprezentantul firmei a fost extrem de deschis si bucuros sa impartaseasca din experienta firmei cu reprezentantii romani care vin din orase aflate la inceput de drum in ceea ce priveste producerea de energie din surse regenerabile.

 

Relatetd Post