Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania – RO GREEN

Finanțări Active UE și Non UE

  • Home
  • Finanțări Active UE și Non UE

Lista finanțărilor active atât în Uniunea Europeană, cât și în Zona Economică Europeană și Norvegia

A fost aprobat Corrigendum-ul nr. 3 la Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 4.1A – Mobilitate urbană sustenabilă – apel competitiv pentru municipii și orașe

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, a publicat în data de 17.01.2025 Corrigendum-ul nr. 3 la Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 4.1A Mobilitate urbană – apel competitiv pentru municipii și orașe, nr. PRV/4.1/2, în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027.

În conformitate cu prevederile Corrigendum-ului nr. 3 a fost actualizat atât conținutul Ghidului solicitantului de finanțare, cât și conținutul unor anexe inclusiv al celor relevante în verificarea SIDU PMUD sau a dosarului de achiziții.

Modificările operate se regăsesc pe site-ul programului vest.ro în cadrul documentului Sinteza modificări Corrigendum 3 Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 4.1A Mobilitate urbană sustenabilă – Apel 2, disponibilă aici.

Ghidul consolidat al solicitantului de finanțare, inclusiv anexele, pot fi consultate aici.

Modificările aduse prin acest corrigendum intră în vigoare de la data publicării acestuia pe site-ul programului – www.vest.ro și sunt aplicabile tuturor solicitanților de finanțare.

ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis Corrigendum-ul nr. 1 la Ghidul solicitantului aferent Acțiunii 5.2 – Descongestionarea traficului din jurul marilor municipii (reședințe de județ).

Modificările prevăzute de Autoritatea de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), în cadrul Corrigendum-ului nr. 1 la Ghidul solicitantului aferent Acțiunii 5.2 – Descongestionarea traficului din jurul marilor municipii (reședințe de județ), vizează secțiunea 3.3 Bugetul alocat apelului de proiecte, secțiunea 5.3.3 Categorii de cheltuieli neeligibile și secțiunea 5.3.4 Opțiuni de costuri simplificate. Costuri directe și costuri indirecte.

Modificarea Ghidului solicitantului poate fi regăsită în sinteza modificărilor.

Informații aici și aici.

 

Ministerul Energiei anunță lansarea spre consultare publică a Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare, notificată conform prevederilor din Comunicarea Comisiei ”Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (2022/C 80/01)”.

În cadrul procedurii de ofertare concurențială vor putea fi finanțate din Fondul pentru modernizare proiecte care au ca obiectiv sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) din surse regenerabile de energie (energie solară, eoliană și hidroelectrică) capabile să funcționeze independent.

Vor putea depune proiecte operatorii economici de tip societăți (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate) și regii autonome, inclusiv enititățile cu capital parțial sau integral de stat, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăţi din ajutorul de stat acordat.

Schema de ajutor de stat este publicată pe site-ul Ministerului Energiei la adresa: https://energie.gov.ro/category/fondul-pentru-modernizare/program-cheie-1/

Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro .

Data limita pana la care se pot trimite observatii la Schemă este 17.02.2025.

Sursa aici.

În contextul legislației europene privind combaterea schimbărilor climatice și tranziția energetică, se urmărește creșterea ambiției pentru reducerea emisiilor, sporirea ponderei surselor regenerabile de energie și implementarea măsurilor de eficiență energetică. Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (P.N.I.E.S.C.), care reflectă angajamentul României de a contribui la atingerea obiectivelor europene în domeniul energiei și climei pentru anul 2030, reprezintă o obligație pentru fiecare stat membru, conform Regulamentului privind Guvernanța Uniunii Energetice. Astfel, fiecare țară este responsabilă de elaborarea unor strategii de politici în domeniul energiei și climei pe o perioadă de 10 ani, începând cu perioada 2021-2030.

Directiva (UE) 2018/410 de modificare a Directivei 2003/87/CE, în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu și a Deciziei (UE) 2015/2014, a introdus un instrument de finanțare nou, prevăzut la art. 10d, denumit Fondul pentru modernizare, prin care sunt susținute investițiile cu emisii scăzute de carbon în sectoarele energetice din zece state membre ale UE cu venituri sub media europeană, printre care și România.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1001 al Comisiei din 09.07.2020 de stabilire a unor norme detaliate de aplicare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru modernizare care sprijină investițiile în vederea modernizării sistemelor energetice și a îmbunătățirii eficienței energetice a anumitor state membre (denumit în continuare Regulament ) stabilește norme detaliate pentru implementarea Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului, referitoare la funcționarea Fondului pentru modernizare. Astfel, Regulamentul detaliază condițiile și procedurile prin care statele beneficiare pot accesa și utiliza fondurile pentru a susține tranziția energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 60/2022 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de implementare și gestionare a fondurilor României prin Fondul pentru modernizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare este cadrul legal de operaționalizare a Fondului pentru modernizare în România.

Unul dintre programele cheie prevăzute de OUG 60/2022 prin care se implementează Fondul pentru modernizare în România este și Cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare (Programul-cheie 5).

În vederea elaborării și adoptării documentelor programatice necesare apelului/apelurilor ce va/vor fi lansate pentru selecția proiectelor din cadrul acestui domeniu de investiții ce vor beneficia de finanțare din Fondul pentru modernizare, Ministerul Energiei invită pe toți cei interesați transmiterea de expresii de interes pentru modernizarea/reabilitarea rețelei inteligente de termoficare, conform modelului prezentat în anexa 1 la acest anunț.

În cadrul apelului de proiecte pentru selecția de proiecte vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiective:

  • utilizarea eficientă a resurselor, mai ecologică și mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează printre altele, pe un nivel înalt de protecție a mediului și pe îmbunătățirea calității acestuia;
  • creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și/sau distribuție a energiei termice, prin optimizarea rețelelor de distribuție/transport a agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor.

Finanțarea pentru modernizarea rețelelor de transport și/sau distribuție contribuie la atingerea următoarelor ținte până în anul 2030:

  • reducerea pierderilor de energie termică înregistrate în rețelele de transport și/sau distribuție a agentului termic la nivel național.
  • dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare.

Vor putea depune proiecte:
• Unități administrativ teritoriale (UAT)/subdiviziuni administrativ-teritoriale, definite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, care produc energie termică în scopul furnizării în rețeaua de transport şi distribuție/care dețin sistemul de distribuție și transport pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică sau pentru consumul propriu,
• Operatori de transport și/sau distribuție a energiei termice definiți conform cadrului legal în vigoare.
În cazul în care rețelele de transport și/sau distribuție sunt în proprietatea statului, potențialii beneficiari sunt persoanele juridice concesionari ai rețelelor şi titulari ai licenței de transport și/sau distribuție şi care au dreptul de a le moderniza/reabilita.

Expresiile de interes vor fi transmise până la data de 10.02.2025, ora 17:00, la adresa de email: programcheie5fm@energie.gov.ro.

Sursa aici.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027, anunță începerea perioadei de depunere a cererilor de finanțate pentru apelul de proiecte destinat infrastructurii educaționale pentru nivelul preșcolar.

Perioada de depunere a cererilor de finanțare:
20 ianuarie 2025, ora 12:00 – 21 martie 2025, ora 12:00

Apelul are ca scop modernizarea, extinderea și echiparea grădinițelor, contribuind la crearea unui mediu educațional de calitate și accesibil pentru copiii din regiune.
Apelul face parte din Prioritatea 6 – Educație modernă și incluzivă, având ca obiectiv specific RSO4.2 – Îmbunătățirea accesului la servicii educaționale favorabile incluziunii și rezilienței. Este un apel de proiecte competitiv, cu o alocare totală de 3.468.150 de euro, din care 2.080.890 de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Tipuri de activități eligibile
Proiectele pot include:

  • Construcția de noi unități educaționale preșcolare
  • Reabilitarea și modernizarea grădinițelor existente
  • Extinderea spațiilor educaționale
  • Echiparea și dotarea grădinițelor cu materiale și tehnologii moderne

Investițiile sunt destinate atât localităților urbane, cât și rurale, cu prioritate pentru unitățile de învățământ aflate în comunități dezavantajate, izolate sau afectate de abandon școlar ridicat.

Beneficii:

  • Spații educaționale sigure, moderne și bine echipate
  • Creșterea calității procesului educațional pentru preșcolari
  • Îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru cadrele didactice

Ghidul solicitantului și anexele sunt disponibile pentru descărcare aici.

Sursa: aici și aici.

Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest) emite CORRIGENDUM nr. 6 pentru Ghidul Solicitantului 132.B.1 – documentele consolidate cu anexele aferente și sinteza modificărilor sunt disponibile la adresa de mai jos:

CORRIGENDUM nr. 6 de modificare a Ghidului Solicitantului 132.B.1 – Sprijinirea dezvoltării incubatoarelor de afaceri și anexele aferente apelului de proiecte PRNV/2023/132.B.1/1 din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.

Motivul/justificarea emiterii acestui Corrigendum:

identificarea necesității detalierii unor prevederi cu scopul de a clarifica interpretarea lor, pentru a veni în sprijinul solicitanților la finațare, în baza OUG 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027;
necesitatea clarificărilor și corectării machetei financiare.

Se modifică și completează Ghidul solicitantului precum și documentele aferente apelului de proiecte PRNV/2023/132.B.1/1, după cum urmează:

Se modifică Ghidul Solicitantului, capitolele/subcapitolele:

5.2 – Eligibilitatea activităților

7.6 – Anexele și documente obligatorii la momentul contractării

Se modifică Anexa I – Grila de verificare a eligibilității cererilor de finanțare.

Se modifică Anexa III.2.a – Macheta financiară.

Se modifică Anexa III.4 – Declarația de eligibilitate.

Se modifică denumirea pentru Anexa IV.2 – Listă coduri CAEN eligibile.

Sursa: aici și aici.

 

ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis Corrigendum-ul nr. 3 la Ghidul solicitantului aferent Intervenției 7.1.2 –  Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare.

ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis Corrigendum-ul nr. 4 la Ghidul solicitantului aferent Intervenției 7.1.2 – Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare.

Modificările prevăzute de Autoritatea de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), în cadrul Corrigendum-ului nr. 4 la Ghidul solicitantului aferent Intervenției 7.1.2 –  Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare, vizează secțiunea 3.3 Bugetul alocat apelului de proiecte, secțiunea 5.3.3 Categorii de cheltuieli neeligibile și secțiunea 5.3.4 Opțiuni de costuri simplificate. Costuri directe și costuri indirecte.

Ghidul solicitantului – versiunea 5 face parte integrantă din prezentul Corrigendum.

Modificarea Ghidului solicitantului poate fi regăsită în sinteza modificărilor.

Informații aici și aici.

 

ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis Corrigendum-ul nr. 2 pentru modificarea Ghidului solicitantului aferent Intervenției 7.1.1 –  – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A

Modificările prevăzute de Autoritatea de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), prin Corrigendum-ul nr. 2 pentru modificarea Ghidului solicitantului aferent Intervenției 7.1.1 –  – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, vizează secțiunea 3.3 Bugetul alocat apelului de proiecte, secțiunea 5.3.3 Categorii de cheltuieli neeligibile și secțiunea 5.3.4 Opțiuni de costuri simplificate. Costuri directe și costuri indirecte.

Modificările Ghidului solicitantului pot fi regăsite în sinteza modificărilor.

Informații aici și aici.

Începând de luni, 20 ianuarie a.c., cei peste 170 de furnizori de formare antreprenorială înscriși în cadrul programului Start-Up Nation vor primi, unde va fi cazul, solicitări de clarificări formulate de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), transmise prin platforma electronică https://minimis.imm.gov.ro.

Răspunsurile pentru solicitări trebuie trimise în maxim 5 zile lucrătoare. Furnizorii de formare antreprenorială care nu respectă procedura vor fi excluși.

Clarificările solicitate sunt necesare pentru finalizarea procesului de verificare și selecție a entităților partenere care vor asigura serviciile de formare profesională aferente modulelor 1 şi 3 ale programului.

În prima etapă a programului Start-Up Nation s-au înscris 177 de furnizori de formare profesională (companii, asociații, fundații, licee, universități, patronate, camere de comerț și industrie), care și-au asumat instruirea a minimum 181.147 de cursanți.

Cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation este finanțată cu 450 milioane euro, fonduri nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Sursa aici.

Autoritatea de Management Afaceri Interne a elaborat Ghidul specific aferente apelului BV1A7 – Sprijin pentru dezvoltarea de strategii naționale pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor , în cadrul Programului Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și VizeGhidul specific este aplicabil Direcției Generale Afaceri Europene și Relații Internaționale pentru care a fost aprobată finanțarea europeană nerambursabilă în urma aplelului BMVI/2023-2025/SA/1.3.1, derulat de Comisia Europeană în cadrul Facilității tematice. Persoanele și instituțiile/organizațiile/structurile interesate sunt invitate să transmită sugestii, propuneri sau comentarii privind versiunea preliminară a Ghidului specific, exclusiv pe adresa de email menționată în pagina de contact.

Apreciem participarea dumneavoastră la consultarea publică  prin transmiterea de propuneri/sugestii până la data de 27.01.2025.

Documente în consultare publică: Ghid specific BV1A7 AS Schengen v1.0 Anexa 1 Cerere de finantare apel BV1A7 Anexa_2_Grila_evaluare_admisibilitate_calitate_ponderi_apelBV1A7

Sursa aici.


Autoritatea de Management Afaceri Interne a elaborat Ghidul specific aferente apelului BV1A9 – Sprijin pentru dezvoltarea SMART BORDERS, în cadrul Programului Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și VizeGhidul specific este aplicabil instituții publice care au competențe și atribuții legale în domeniul de finanțare al apelului pentru care a fost aprobată finanțarea europeană nerambursabilă în urma aplelului BMVI/2024/SA/1.5.1, derulat de Comisia Europeană în cadrul Facilității tematice. Persoanele și instituțiile/organizațiile/structurile interesate sunt invitate să transmită sugestii, propuneri sau comentarii privind versiunea preliminară a Ghidului specific, exclusiv pe adresa de email menționată în pagina de contact.

Apreciem participarea dumneavoastră la consultarea publică  prin transmiterea de propuneri/sugestii până la data de 27.01.2025.

Documente în consultare publică:

Ghid specific BV1A9 AS SMART BORDERS

Anexa 1 Cerere de finantare apel BV1A9

Anexa_2_Grila_evaluare_admisibilitate_calitate_ponderi_apelBV1A9

Sursa aici.


Autoritatea de Management Afaceri Interne a elaborat Ghidul specific aferente apelului BV1A8 – Dezvoltarea capacității naționale pentru supravegherea frontierei RO-SRB (2), în cadrul Programului Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și VizeGhidul specific este aplicabil Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru care a fost aprobată finanțarea europeană nerambursabilă în urma aplelului BMVI/2024/SA/1.1.6, derulat de Comisia Europeană în cadrul Facilității tematice. Persoanele și instituțiile/organizațiile/structurile interesate sunt invitate să transmită sugestii, propuneri sau comentarii privind versiunea preliminară a Ghidului specific, exclusiv pe adresa de email menționată în pagina de contact.

Apreciem participarea dumneavoastră la consultarea publică  prin transmiterea de propuneri/sugestii până la data de 27.01.2025.

Documente în consultare publică:

Ghid specific BV1A8 AS IGPF RO-SRB2

Anexa 1 Cerere de finantare apel BV1A8

Anexa_2_Grila_evaluare_admisibilitate_calitate_ponderi_apelBV1A8

Sursa aici.

Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov (AM PR BI 2021-2027) a aprobat în data de 20.01.2025, Corrigendum-ul nr.1 la Ghidul Solicitantului pentru Apelul de proiecte PR BI P1/1.8/1/2024 – Apel dedicat sprijinului pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor din cadrul Priorității 1 – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.

Corrigendum nr.1_Ghidul solicitantului_apel_1.8_Ianuarie_2025_pdf

Corrigendum nr.1_Ghid 1.8_versiunea_Ianuarie2025_word

DECIZIA NR. 46 din 20.01.2025 privind aprobarea Corrigendumului nr.1 al Ghidului solicitantului aferent Apelului de proiecte PR BI P1/1.8/1/2024 – Apel dedicat sprijinului pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor

Sinteza modificărilor și completărilor pentru OPERAȚIUNEA P 1.8- APELUL DE PROIECTE PR BI P1/1.8/1/2024 – Apel dedicat sprijinirii microîntreprinderilor pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică

Perioada de depunere a proiectelor va începe în data de 03.02.2025, ora 12.00 și se va încheia în data de 17.02.2025, ora 12.00.

Data depunerii cererii de finanțare este considerată data transmiterii cererii prin sistemul informatic MySMIS 2021/SMIS2021+.

Pentru orice întrebare/ nelămurire ne puteți contacta la adresa de e-mail: helpdesk@adrbi.ro.

Sursa: aici și aici.

 

Având în vedere aprobarea Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 prin Decizia CE nr. C(2022) 7386 ”de aprobare a programului „Nord-Vest” pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” pentru regiunea Nord-Vest din România, CCI 2021RO16RFPR008”, cu modificările și completările ulterioare;

În temeiul prevederilor OUG nr. 122 din 29 iulie 2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 315 din 28 iunie 2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, ale OUG nr.23 din 12 aprilie 2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027, cu modificările și completările ulterioare, ale Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize, ale OUG nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale HG 829 din 27.06.2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare;

Având în vedere prevederile Ghidului Solicitantului 722 – „Îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone care dispun de un potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice (rural)” din cadrul apelului de proiecte PRNV/2024/722/1 aprobat prin Decizia nr. 226 din data de 15.03.2024, precum și Corrigendum-urile ulterioare;

Ținând cont de Procedura Operațională „Contractarea Proiectelor în cadrul PR Nord-Vest” PO.AMPRNV.08/CON, Ediția II, Revizia 0;

În considerarea Memorandumului cu tema „Acord cu privire la aprobarea de către Ministerul de Finanțe a limitelor de supracontractare în cadrul programelor regionale aferente perioadei de programare financiară 2021-2027” aprobat de Guvernul României în data de 04.04.2024, precum și a Adresei Ministerului Finanțelor nr. 411225/21.05.2024, înregistrată la ADR NV cu nr. 283382/22.05.2024, respectiv la AM PR NV cu nr. 005487/22.05.2024;

DIRECȚIA AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU PROGRAMUL REGIONAL NORD-VEST 2021-2027 emite următoarea:

INSTRUCȚIUNE

Art.1 Începând cu data intrării în vigoare a Deciziei nr. 638 din data 21.01.2025 se aplică, în cadrul apelului de proiecte PRNV/2024/722/1  – Îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone care dispun de un potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice (rural), supracontractarea în limita sumei de 50.724.719,08 lei, astfel încât suma disponibilă totală pentru contractare pe apel este de 141.659.222,27 lei.

Art.2 Începând cu data intrării în vigoare a Deciziei nr. 638 din data 21.01.2025 se continuă contractarea pentru proiectele selectate în cadrul apelului de proiecte PRNV/2024/722/1 – Îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone care dispun de un potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice (rural), în limita sumei prevăzută la Art.1.

Art.3 Prezenta instrucțiune se publică pe site-ul www.regionordvest.ro.

ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis Corrigendum-ul nr. 5 la Ghidul solicitantului aferent Intervenției 6.1.1 Învățământul antepreșcolar și preșcolar.

Modificarea prevăzută de Autoritatea de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru) în cadrul Corrigendum-ului nr. 5 la Ghidul solicitantului aferent Intervenției 6.1.1 vizează secțiunea 3.3 Bugetul alocat apelului de proiecte și secțiunea 5.3.4 Opțiuni de costuri simplificate. Costuri directe și indirecte.

Modificările Ghidului solicitantului pot fi regăsite în Anexa Sinteza modificărilor.

Informații aici și aici.

A fost publicat Corrigendum-ul nr. 1 cu privire la conținutul Ghidului solicitantului aferent Apelului de proiecte PRSE/2.2/ITI/1/2024 lansat în cadrul Acțiunii 2.2 – Consolidarea clădirilor aflate în risc seismic cu anexele aferente acestuia, apel dedicat arealului ITI Delta Dunării.

AM PR SE a emis  Corrigendum-ul nr. 1 de modificare și completare a Ghidului Solicitantului și anexelor aferente apelului de proiecte mai sus mențíonat, care vizează:

  • corectarea în cadrul Anexei 6 – Grila de evaluare tehnică și financiară clădire, a costului mediu de la subcriteriul 1.7 a – Eficiența costurilor proiectului, în corelare cu informațiile din Ghidului solicitantului, secțiunea 8.4 Evaluarea tehnică și financiară;
  • completarea Anexei 22 – Instrucțiuni de completare a grilei de evaluare tehnico-financiară, cu detalii privind calcularea costului investiției prin raportare la suprafața utilă a clădirii (subcriteriile 1.7 a și b Eficiența costurilor proiectului), măsurată în mp.

Ghidul solicitantului și anexele la acesta – versiunea 2 – pot fi accesate la adresa de mai jos:

zipGhid 2.2. ITI DD Corrigendum 1, 05.02.2025

Sursa aici și aici

Informare privind prelungirea termenului de contractare a proiectelor depuse în cadrul apelului Apel PRSE/5.1/1/2023

Obiectiv de politică 4 O Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale

Prioritatea 5 O regiune educată
Obiectiv Specific FEDR 4.2. Îmbunătățirea accesului la servicii și favorabile incluziunii și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online.

Acțiunea 5.1 Dezvoltarea infrastructurii educaționale la nivelul învățământului preșcolar

Având în vedere:
⇒ Prevederile OUG nr. 112 din 23.09.2024 privind modificarea si completarea unor acte normative, respectiv OUG nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021 – 2027, aprobată prin Legea nr. 45/2024, cu modificările și completările ulterioare, conform carora în cazul apelurilor de proiecte cu termen limită de depunere, în cazuri temeinic justificate, AM are dreptul de a prelungi durata motivat, cu maximum 180 de zile calendaristice, cu informarea solicitanților prin publicarea unui anunț pe pagina de internet a autorității de management;
⇒ Metodologia de selecție a operațiunilor în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027 aprobată prin Decizia CM PR SE nr. 10 din 22.11.2023 conform căreia:
În cadrul apelurilor competitive, finanțarea cererilor de finanțare va avea la bază un principiu competițional, garantat prin selecția cererilor de finanțare, în funcție de punctajul total obținut în urma aplicării criteriilor de evaluare tehnică și financiară menționate în cadrul ghidului solicitantului specific fiecărui apel de cereri de finanțare, în limita fondurilor alocate în cadrul apelului, cu condiția atingerii pragului minim;
⇒ Depunerea tuturor cererilor de finanțare în ultimele două zile înainte de data de închidere a Apelului de proiecte;
⇒ Întârzieri în finalizarea listei proiectelor finanțabile ca urmare a prelungirii procesului de evaluare, selecție și contractare a proiectelor (număr mare de clarificări în etapa de evaluare tehnică și financiară și în cea de contractare),

Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Est 2021-2027 prelungește termenul de contractare a proiectelor depuse în cadrul apelului PRSE/5.1/1/2023 până în data de 29.05.2025.

Sursa aici

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea procedurii de achiziție de servicii asociate migrării unor Aplicații IT în Cloud-ul Privat Guvernamental al României (CPG), în contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest proces, autoritatea contractantă este Autoritatea pentru Digitalizarea României din subordinea MEDAT.

„Achiziția lansată astăzi vizează o investiţie totală de peste 170 de milioane de euro din fonduri PNRR, pe care îi folosim pentru a migra minim 30 de aplicaţii informatice ale statului într-o infrastructură digitală de mileniul III. Documentele pentru procedură au fost realizate împreună cu experţii Băncii Mondiale, pentru a fi siguri că respectă cele mai avansate standarde tehnologice. Vom asigura securitatea cibernetică pe tot parcursul procedurii de migrare și vom aduce aplicaţii informatice gândite şi construite pe tehnologii perimate la standardele anului 2025”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Anunțul de participare a fost publicat în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) și poate fi consultat accesând următorul link: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100190660, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 12 martie, ora 15:00.

Achiziția se realizează prin licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind reprezentat de cel mai bun raport calitate-preț.

Achiziția include două loturi, după cum urmează:

  • Lot nr. 1: Servicii de migrare a Aplicațiilor în Cloud-ul Privat Guvernamental al României,
  • Lot nr. 2: Servicii de evaluare de securitate cibernetică.

Achiziția se va finaliza prin încheierea a două acorduri-cadru, respectiv:

  • 1 acord-cadru pentru Lotul nr. 1: Servicii de migrare a Aplicațiilor în Cloud-ul Privat Guvernamental al României din care vor putea face parte maximum 20 de ofertanți, conform regulilor și cerințelor detaliate în documentația de atribuire;
  • 1 acord-cadru pentru Lotul nr. 2: Servicii de evaluare de securitate cibernetică din care vor putea face parte maximum 10 ofertanți, conform regulilor și cerințelor detaliate în documentația de atribuire.

Despre Cloud-ul Privat Guvernamental al României

Cloud-ul Guvernamental este coloana vertebrală a digitalizării administrației și o componentă-cheie a procesului de transformare digitală a României, necesar pentru tranziția țării către o economie digitală sigură, dinamică și aliniată la direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în domeniul guvernanței datelor. Mai multe informații despre Cloud-ul Guvernamental se regăsesc la link-ul oficial https://www.adr.gov.ro/cloud/.

Sursa aici

A fost publicat Corrigendumul nr. 3 de modificare și completare a Ghidului Solicitantului Acțiunea 3.1 Reducerea emisiilor de carbon în zona urbană prin investiții pentru dezvoltarea infrastructurii urbane curate (infrastructuri de transport, ciclism, material rulant, combustibili alternativi, culoare de mobilitate), bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă,

Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ bazată pe planurile de mobilitate urbana durabilă – Apel PRSE/3.1/1.1/1/2024

Pentru apelul necompetitiv PRSE/3.1/1.1/1/2024, apel dedicat municipiilor reședință de județ, având în vedere necesitatea unei perioade de timp mai mari pentru elaborarea/finalizarea documentațiilor tehnice și a avizelor aferente proiectelor aflate în pregătire pentru a fi depuse în cadrul apelului, AM PR SE a prelungit perioada de depunere a proiectelor cu trei luni, respectiv până la data de 26.05.2025, ora 16.00.

Ghidul solicitantului și anexele la acesta – versiunea 4 poate fi accesat la adresa de mai jos:

zipGhid 3.1.B Mobilitate urbană Corrigendum 3, 05.02.2025

Sursa aici și aici

Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AMPTJ) publică un corrigendum la Ghidul Solicitantului „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, aprobat prin OMIPE nr. 187/03.02.2025.

Sursa: aici și aici.

În premieră: Finanțare elvețiană pentru servicii sociale integrate în orașele din România

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale accesează, pentru prima dată, fonduri elvețiene destinate asistenței sociale în România. Ministrul Simona Bucura Oprescu s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Confederației Elvețiene, E.S. Massimo Baggi, pentru a discuta detalii despre Programul de Incluziune Socială, finanțat prin cea de-a doua Contribuție elvețiană în România.

Ce aduce nou acest program?

✅ 17,5 milioane CHF pentru servicii sociale integrate destinate comunităților vulnerabile din 7 orașe;

✅ 2,5 milioane CHF pentru combaterea discriminării și promovarea tradițiilor și culturii etniei rrome.

„Cu fonduri europene înființăm în 2025 servicii sociale integrate în 2000 de comune. Acum, cu sprijin elvețian, facem un pas important și în mediul urban. Ne dorim ca aceste proiecte pilot să devină exemple de bune practici pentru alte comunități din România”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Până în prezent, au fost semnate în România patru acorduri de sprijin cu fonduri elvețiene privind finanțarea IMM-urilor, cercetarea, transportul și societatea civilă.

Sursa aici

Bugetul aferent intervenției DR 22 – ”Investiţii în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole” a fost suplimentat cu suma de 249.061.176 Euro, în conformitate cu decizia C (2024) 8379 din 29.11.2024, privind aprobarea Planului Strategic 2023-2027 – versiunea 7.1.

”Continuăm investițiile în procesare și folosim toți banii disponibili pentru investiții în construirea de noi unități de producție. Am decis să suplimentăm cu 249 milioane de euro bugetul alocat pentru investiții în procesare DR22, având în vedere că pentru această formă de sprijin au fost depuse 420 de proiecte de finanțare, cu o valoare publică totală de 1,1 miliarde de euro. Finanțăm, astfel, construirea mai multor fabrici românești care să preia materia primă de la fermierii noștri și să o transforme în produse alimentare. Prin această suplimentare de fonduri valoarea totală a contractelor se ridică la 621 milioane de euro, inclusiv contribuția privată”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile OMADR nr. 407/2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente intervențiilor de Dezvoltare rurală din Planul Strategic PAC 2023-2027 (PS 2023-2027), cu modificările și completările ulterioare, fondurile constituite din economii, rezilieri, necontractarea proiectelor la nivel de intervenție, realocări de fonduri de la alte intervenții identificate după finalizarea procesului de evaluare-selectare, pot fi utilizate pentru selectarea proiectelor eligibile fără finanțare rezultate în urma finalizării ultimei sesiuni de depunere.

În urma aprobării deciziei se întocmește raportul de selecţie suplimentar în care sunt incluse proiectele propuse a fi selectate pentru finanțare, ce urmează să fie pus la dispoziția publicului urmând ca, ulterior aprobării raportului, beneficiarii selectați la finanțare să primească notificările în vederea contractării proiectelor.

Prin suplimentarea bugetului aferent intervenției vor fi implementate proiecte în valoare totală de peste 620 milioane euro (fonduri publice și private).

Sursa aici

În conformitate cu prevederile art. 4, alin. (3) din Ordonanța de urgență nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) publică OMIPE nr. 213 din 06.02.2025 pentru modificarea Ghidului Solicitantului pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” din cadrul Programului Tranziție Justă 2021 – 2027, aprobat prin Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 4003/2023.

Vă rugăm urmăriți periodic site-ul https://mfe.gov.ro/ptj-21-27/ pentru informații actualizate.

Sursa: aici și aici.

Direcția Generală Dezvoltarea Regională, Inovare și Digitalizare, în calitate de Coordonator de Reforme și Investiții, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene anunță:

– aprobarea prin Ordinul MIPE nr. 270/13.02.2025 a modificărilor și completărilor Ghidului specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte aferent Investiţiei 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, Axa I – Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili din cadrul Componentei 16.RePowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență, aprobat prin OMIPE 6251/2024;

Documente:

Ordinul MIPE nr. 270/13.02.2025

Ghidului specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte aferent Investiţiei 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, Axa I – Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili – editabil și format PDF

Apelul de proiecte este unul competitiv, cu termen limită de depunere.

Depunerea cererilor de înrolare și a proiectelor se va realiza pe platforma PNRR (https://proiecte.pnrr.gov.ro), astfel:

• Etapa înrolare: între 16.09.2024 și 15.11.2024
• Dată şi oră începere depunere de proiecte în platforma PNRR: 16.12.2024, ora 10:00
• Dată şi oră închidere apel – depunere dosare la GUEE: 03.03.2025, ora 17:00
• Data și ora închidere apel în platforma PNRR: 03.04.2025, ora 17:00

GUEE va proceda la finalizarea verificării dosarelor cu minim 3 zile înainte de data închiderii apelului în platforma PNRR, respectiv până la data de 31.03.2025.
Principalele modificări vizează:
1. Prelungirea perioadei de depunere a proiectelor

Sursa aici și aici.


Direcția Generală Dezvoltare Regională Inovare și Digitalizare, în calitate de Coordonator de Reforme și Investiții PNRR, anunță:

– aprobarea prin Ordinul MIPE nr. 269/13.02.2025 a modificărilor și completărilor Ghidului specific – condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și reziliență în cadrul apelurilor de proiecte aferent Investiției 4 „SCHEMA DE GRANTURI SUB FORMĂ DE BONURI VALORICE PENTRU ACCELERAREA UTILIZĂRII ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE DE CĂTRE GOSPODĂRII”, din cadrul Componentei 16.RePowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență, aprobat prin OMIPE 6252/13.09.2024.

Documente:

  • Ordinul MIPE nr. 269/13.02.2025
  • Ghidul specific – condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și reziliență în cadrul apelurilor de proiecte aferent Investiției 4 „SCHEMA DE GRANTURI SUB FORMĂ DE BONURI VALORICE PENTRU ACCELERAREA UTILIZĂRII ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE DE CĂTRE GOSPODĂRII” – editabil și format PDF.

Modificarea vizează decalarea calendarului apeluri pentru Componenta A.

Durata apelului de proiecte pentru Etapa I – Componenta A

Dată şi oră începere depunere de proiecte în platforma PNRR: 16.12.2024, ora 10:00

Dată şi oră închidere apel – depunere dosare la GUEE: 03.03.2025, ora 17:00

Data și ora închidere apel – depunere de proiecte în platforma PNRR: 03.04.2025, ora 17:00

Atenție!

GUEE va proceda la finalizarea verificării dosarelor cu minim 3 zile înainte de data închiderii apelului în platforma PNRR, respectiv până la data de 31.03.2025.

Sursa aici și aici.

Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg IPA România-Serbia a aprobat prelungirea termenului de depunere a notelor conceptuale în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte. Al doilea apel are un buget total de 10,3 milioane EUR, din care 8,8 milioane EUR sunt fonduri IPA. Proiectele selectate în cadrul acestui apel se vor concentra pe investițiile în promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice în zona transfrontalieră România-Serbia.

Astfel, împreună cu viitorii beneficiari ai Programului, ne aliniem la orientările strategice ale Uniunii Europene, vizând crearea unei „Europe mai verzi” cu emisii de carbon mai reduse, prin promovarea tranziției către energie curată și sigură, investiții verzi, adaptarea la schimbările climatice și prevenirea și managementul riscurilor.

Potențialii beneficiari își pot depune notele conceptuale până pe 25 aprilie 2025, la următoarele adrese de e-mail: romania-serbia@mdlpa.gov.ro și ipacbc@brct-timisoara.ro

Pentru a sprijini potențialii beneficiari, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România (în calitate de Autoritate de Management), Ministerul Integrării Europene sârb (ca Autoritate Națională), cu sprijinul Secretariatului Comun din cadrul Oficiului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, au organizat în luna ianuarie evenimente promoționale atât în ​​România (Timișoara, Reșior, Serbia), cât și Drobeta-Turnu Vršac și Požarevac).

Informații aici și aici.

 

Autoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS) 2021-2027 publică Programul Incluziune și Demnitate Socială – versiunea 4.1 și Decizia de aprobare aferentă.

Sursa: aici și aici.

Autoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS) publică un corrigendum la Ghidul Solicitantului Condiții Specifice Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, Prioritatea : P03. Protejarea dreptului la deminitate socială, Obiectiv specific : ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale ( FSE+), Acțiunea 3.2 Economie socială în mediul rural ( FSE+).

Sursa: aici și aici.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, anunță publicarea corrigendum-ului nr. 10/14.02.2025 pentru ghidul solicitantului „Sprijin pentru transport urban sustenabil și durabil”, apel dedicat municipiilor resedință de județ.

Astfel, se modifică data şi ora de închidere a apelului de proiecte: 21.02.2025, ora 12:00.

Ghidul consolidat și anexele actualizate pot fi descărcate de AICI.

Informații aici și aici.

utoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 publică Calendarul privind evenimentele de informare și promovare la nivel regional aferent apelurilor de proiecte „Dezvoltarea de servicii specializate pentru copii cu tulburări de comportament”, Prioritate: P05. „Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii”, Acțiunea 5.1 FSE+ Dezvoltarea de servicii specializate pentru copiii cu tulburări de comportament și „Dezvoltarea de servicii de îngrijire și suport de calitate pentru persoanele cu dizabilități și îngrijitorii acestora, în centre respiro” Prioritatea 7 – Sprijin pentru persoanele cu dizabilități, Acțiunea 7.6 Dezvoltarea de servicii de îngrijire și suport de calitate pentru persoanele cu dizabilități și îngrijitorii acestora, în centrele respiro.

Entitățile interesate pot obține informații suplimentare privind participarea la evenimentele regionale de informare și promovare la datele de contact menționate în Calendarul privind evenimentele de informare, în funcție de modalitatea specifică de organizare a evenimentului stabilită la nivelul fiecărui Organism Intermediar Regional (prezență fizică, on-line, hibrid).

 

Sursa: aici.

 

Având în vedere aprobarea Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 prin Decizia CE nr. C(2022) 7386 „de aprobare a programului „Nord-Vest” pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” pentru regiunea Nord-Vest din România, CCI 2021RO16RFPR008”, cu modificările și completările ulterioare;

În temeiul prevederilor OUG nr. 122 din 29 iulie 2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 315 din 28 iunie 2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, ale OUG nr.23 din 12 aprilie 2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027, cu modificările și completările ulterioare, ale Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize;

Ținând cont de Hotărârea nr. 1.521 din 27 noiembrie 2024 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN;

Având în vedere Ordinul nr. 2.938/C*/2024 privind măsurile şi procedurile pentru punerea în aplicare a Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN Rev. 3, în ceea ce priveşte persoanele fizice şi juridice supuse înregistrării în registrul comerţului, şi pentru modificarea anexelor nr. 2a şi 2b la Ordinul ministrului justiţiei nr. 5.307/C/2022 pentru aprobarea formatului formularului-tip de act constitutiv, a formatului cererii de înregistrare, a formatului, a elementelor de siguranţă şi a structurii certificatului de înregistrare, în formă letrică şi electronică, a modelului declaraţiei-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condiţiilor de funcţionare/desfăşurare a activităţii, a modelului certificatului constatator privind înregistrarea declaraţiei pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condiţiilor de funcţionare/desfăşurare a activităţii şi a structurii identificatorului unic la nivel european – EUID

Ținând cont de Ordinul nr. 377/17.04.2024 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională — CAEN

DIRECȚIA AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU PROGRAMUL REGIONAL NORD-VEST 2021-2027 emite următoarea:

INSTRUCȚIUNE

Art.1 – Pentru apelurile de proiecte lansate înainte de 31.12.2024, verificarea eligibilității codurilor CAEN în etapa de evaluare tehnico-financiară și/sau etapa de contractare va fi realizată utilizând lista de coduri CAEN eligibile/neeligibile conform Rev. 2, anexă de la data publicării fiecarui Ghid al solicitantului.

Art.2 – În situația în care în etapa de evaluare tehnico-financiară sau în etapa de contractare solicitantul și-a actualizat codul CAEN conform Rev.3, verificarea eligibilității codului CAEN se va face prin verificarea corespondenței între activitățile aferente codului CAEN Rev. 2  și cele aferente codului CAEN Rev. 3, utilizând Anexa nr. 1- Corespondență – CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3.

Art.3 – Pentru proiectele aflate în implementare, actualizările necesare pentru codul/codurile CAEN se vor comunica AM PR NV 2021-2027 în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea modificării la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Art.4 Prezenta instrucțiune se publică pe site-ul www.regionordvest.ro.

Sursa: aici și aici.

A fost aprobat Corrigendum nr. 11 la Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 5.1A – Drumuri județene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, a publicat în data de 20.02.2025, Corrigendumul nr. 11 la Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 5.1A – Drumuri județene în cadrul apelului de proiecte PRV/8/PRV_P5/OP3/RSO3.2/PRV_A26, Prioritatea 5 – O regiune accesibilă, Obiectiv specific RSO3.2 Dezvoltarea și ameliorarea unei mobilități naționale, regionale și locale sustenabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere (FEDR).

Prin acest Corrigendum a fost modificată Anexa 4_Contract finanțare.

Modificările operate se regăsesc pe site-ul programului vest.ro în cadrul documentului Sinteza modificări Corrigendum 11 Ghidul solicitantului de finanțare pentru Intervenția regională 5.1A Drumuri județene, disponibilă aici.

Ghidul consolidat al solicitantului de finanțare, inclusiv anexele, pot fi consultate aici.

Reamintim faptul că în cadrul acestei intervenții regionale pot fi depuse proiecte prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021, de la data de 01.08.2023, ora 08:00:00 până la data de 31.07.2025 ora 12:00:00.

Modificările aduse prin acest corrigendum intră în vigoare de la data publicării acestuia pe site-ul programului – www.vest.ro și sunt aplicabile tuturor solicitanților de finanțare.

 

Sursa: aici și aici.

 

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, în calitate de Agenție de implementare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, împreună cu Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului – MEDAT, în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru PNRR, lansează în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul aferent Investiției 17 „Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale” din cadrul componentei C7 “Transformarea digitală” din PNRR – apel 3

Eventualele observații sau propuneri de modificare pot fi transmise la adresa de e-mail fonduri.oipsi@adr.gov.ro, în perioada 21.02.2025-03.03.2025.

Ghidul solicitantului Apel 3

Anexa 1 Model cerere de finanțare
Anexa 2 Declarație eligibilitate
Anexa 3 Declarație angajament
Anexa 4 Declarație dublă finanțare
Anexa 5 Declarație absență conflict de interese reprezentanți legali
Anexa 5.1 Declarație privind conflict de interese – management proiect
Anexa 6 Plan de acțiuni – activități
Anexa 7 Acord de parteneriat
Anexa 8 Declarație DNSH
Anexa 9 Buget defalcat
Anexa 9.1 Centralizator oferte
Anexa 9.2 Declarație TVA
Anexa 10 Model contract de finanțare
Anexa 10.2 Model raport implementare măsură-investiție
Anexa 10.3 Cerere transfer apel 3 biblioteci plăți ulterioare
Anexa 10.4 Cerere transfer apel 3 biblioteci plăți anterioare
Anexa 10.5 Declarație de cheltuieli
Anexa 10.6 Declarație utilizare cerere transfer
Anexa 10.7 Declarație nedeductibilitate TVA
Anexa 10.8 Grafic estimativ cereri de transfer

Sursa aici.

Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest) emite CORRIGENDUM nr. 10 pentru Ghidul Solicitantului 131.A. Documentele consolidate cu anexele aferente și sinteza modificărilor sunt disponibile la adresa de mai jos:

CORRIGENDUM nr. 10 pentru Ghidul Solicitantului 131.A – Investiții productive inovatoare pentru microîntreprinderile din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest și anexele acestuia, aferent apelului de proiecte PRNV/2023/131.A/1 din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.

Motivul/justificarea emiterii acestui Corrigendum este:

  • a fost emis Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr.6.059/28.08.2024 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 2.041/2023 pentru aprobarea modelului contractului de finanțare prevăzut la art. 14 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021—2027, precum și pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 2.228/2023 pentru aprobarea modelului deciziei de finanțare prevăzut la art. 14 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021—2027;
  • a fost identificată necesitatea corelării cu prevederile Ordinului MIPE nr. 4013/23.10.2023/MF nr. 5316/27.11.2023 în ceea ce privește momentul depunerii Declarației privind eligibilitatea TVA;
  • a fost identificată necesitatea actualizării prevederilor privind mecanismul cererilor de plată și a vizitelor la fața locului, în conformitate cu prevederile legale și cu procedurile AM PR NV, și a altor aspecte din Ghidul Solicitantului;
  • a fost identificată necesitatea corelării subcategoriei „Cheltuieli indirecte conform art. 54 lit.a RDC 1060/2021” din Anexa VI – Matricea de corelare cu nomenclatorul actualizat al categoriilor și subcategoriilor de cheltuieli din sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

Se modifică Ghidul Solicitantului, capitolele/subcapitolele:

  • 3.8.1. Indicatori de realizare;
  • 3.13 Reguli privind ajutorul de stat;
  • 5.3. Eligibilitatea cheltuielilor;
  • 7.6. Anexele și documente obligatorii la momentul contractării;
  • 12.2. Mecanismul cererilor de plată;
  • 12.5. Vizitele la fața locului.

Se modifică Anexa I – Grila de verificare a eligibilității cererilor de finanțare.

Se modifică Anexa VI – Matricea de corelare.

Se modifică Anexa VIII – Contractul de finanțare.

Prevederile deciziilor intră în vigoare începând cu data publicării corrigendum-ului și al ghidului consolidat pe pagina de internet a Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 www.regionordvest.ro la secțiunea specifică apelului de proiecte.

Sursa: aici și aici.