Industria regenerabilelor – o completare a industriei miniere,
asigurarea noastra pentru viitorul copiilor nostri
În cadrul proiectului “Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania”, implementat de Asociatia CROFMPS din Petrosani si cofinantat prin Programul de Granturi Norvegiene 2014-2021, unul dintre trainerii specialisti in domeniul energiei regenerabile, domnul Sebastian ENACHE, director Dezvoltare Business si Achizitii in cadrul Monsson Group, a subliniat faptul că minerii sunt cel mai ușor de convertit profesional în industria producerii de energie eoliană, având în vedere că turbinele au componente mecanice, electronice, hidraulice.
Managerul proiectului, Adriana Kinzsky, a dorit sa aprofundeze acest aspect cu fostul director al Complexului Energetic Hunedoara, domnul Mihael MELCZER, specialist atat in industria minieră, cat și in cea emergentă, a energiei eoliene:
- Care sunt principalele motivații pentru minerii din industria tradițională să se reorienteze către producția de energie eoliană?
Ați înțeles foarte bine că minerii sunt într-adevăr ușor de convertit profesional pentru industria regenerabilelor, pentru că sunt preocupări similare. Ținând cont că în industria minieră majoritatea celor angajați este compusă din lăcătuși, mecanici, electricieni care pot face trecerea foarte rapidă spre industriile emergente mineritului. Motivația? Ar trebui să fie și chiar este viitorul lor, al familiilor lor și al comunităților în care trăiesc. Este calea spre a asigura dezvoltarea zonei miniere Valea Jiului care pe viitor, având un sector energetic puternic, poate coagula și alte industrii care să crească standardul de viață.
- Ce programe și resurse de formare sunt disponibile pentru a-i ajuta pe mineri în procesul lor de conversie profesională către energie eoliană?
Da, sunt programe dedicate, dar active la acest moment nu sunt prea multe. De departe cel mai important program este ceea ce se numește RenewAcad care s-a născut în 2019 și astăzi este extins spre zona minieră Gorj, Arad unde se construiește cel mai mare parc fotovoltaic din Europa și chiar spre București. Acest proiect din Valea Jiului a reușit pregătirea a aproape 800 de specialiști în principal pentru fotovoltaic și în secundar pentru eolian. De asemenea, se așteaptă cu interes fondurile din Just Transition dedicate reconversiei profesionale.
- Cum pot experiența și competențele acumulate în industria minieră fi aplicate în producția de energie eoliană?
Este cea mai ușoară formă de tranziție. Este doar o schimbare de mediu, o trecere de la o industrie minieră în declin extrem de periculoasă, deloc curată spre un mediu profesionist, cu maximă siguranță și desigur aer curat. Experiența acumulată în minerit este o bază extraordinară pentru dezvoltarea în noua industrie. Recompensele financiare sunt semnificative și potrivite secolului în care trăim.
- Care sunt obstacolele principale pe care le întâmpină minerii în timpul procesului de conversie și cum pot fi acestea depășite?
Nu am determinat existența unor obstacole în această tranziție. Așa cum am subliniat și înainte procesul este foarte ușor și pot spune chiar natural, nefiind diferențe majore. Este se pare poate cea mai potrivită tranziție pentru cei din industria minieră.
- În teorie, industria minieră se poate reinventa prin a dezvolta, în paralel, și producția de energie din surse regenerabile?
Este mai greu de a reinventa industria minieră, dar industria regenerabilelor este o completare la aceasta și este soluția de a menține în funcțiune entitățile miniere, de a asigura prosperitatea zonelor miniere și de a asigura viitorul oamenilor. Este esential de a pune lângă minerit/ producerea de energie din cărbune turbinele pe gaz natural / hidrogen, stocarea gravitațională, stocarea de CO2 și, desigur, fotovoltaicele și turbinele eoliene.
- În practica, poate fi acesta un trend si pentru Valea Jiului?
Nu numai că poate, este absolut necesar să se meargă pe varianta aceasta. Repet: este asigurarea noastră pentru viitorul copiilor noștri.