Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania – RO GREEN

Reabilitarea cladirilor vechi – o preocupare a investitorilor imobiliari norvegieni

  • Home
  • Blog
  • Reabilitarea cladirilor vechi – o preocupare a investitorilor imobiliari norvegieni

Structuri istorice in contexte noi

Drammen este un oras din Norvegia, in judetul Viken, al 5-lea oras ca marime, care s-a dezvoltat ca oras industrial, cunoscut pentru cea mai veche fabrica de bere.

In trecut, Drammen avea faima unui oras posomorat si prafuit, datorita fabricilor de lemn si hartie, dar si de confectii, insa, odata disparute, acestea au lasat in urma multe cladiri vechi si dezafectate.

Seamana din acest punct de vedere cu orasele din Valea Jiului.

Insa antreprenori din zona imobiliara impreuna cu sprijinul muncipalitatii din Drammen au gasit o cale prin care sa puna in valoarea aceste cladiri vechi si sa le repuna in valoare si in serviciul comunitatii.

Vechea fabrica de hartie, de exemplu – Papirbredden – a fost reabilitata si extinsa cu corpuri noi de cladire si transformata partial in spatii de birouri si partial in biblioteca publica.

Model de initiativa privata sprijinita de autoritatea locala

Imobilul este o cladire energetica din clasa A, din categoria caldirilor pasive – adica acele cladiri care isi produc singure energia pe care o consuma, din surse de energie regenerabile si este reabilitata prin programul Constructii pentru viitor (Futurebuilt programme), o initiativa locala norvegiana care sprijina dezvoltarea urbana sustenabila, prietenoasa cu mediul prin proiecte pilot inovative care sa inspire bune practici atat pentru mediul public cat si pentru cel privat.

Proiectele de acest gen au scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera din transport, energie si consum cu pana la 50%. Drammen a fost primul oras a carei municipalitate a aderat la acest program.

Biblioteca, detinuta de primarie si de firma privata care a reabilitat-o, este un spatiu fermecator, cu zone spcial amenajate pentru copii, folosita frecvent de elevi, copii, adulti.

Imobilul este alimentat prin surse regenerabile hibride, pompe geotermale si fotovoltaice.

Valea Jiului – idei pentru viitor

De ce sa nu invatam din lectiile altor tari care au avut istorii similare?

Cu initiativa locala, vointa privata si sprijin din partea factorilor de decizie, si orasele din Valea Jiului pot renaste si se pot transforma in modele de responsabilitate civica si puncte de atractie pentru turisti.

Relatetd Post