Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania – RO GREEN

TRANZITIA ENERGETICA – cativa termeni pe intelesul tuturoror

  • Home
  • Blog
  • TRANZITIA ENERGETICA – cativa termeni pe intelesul tuturoror

In contextul tranzitiei energetice de la nivel global se formeaza si un limbaj specific, ce include termeni precum: eficienta energetica, performanta energetica, resursa de energie regenerabila, prosumator.

Avand in vedere ca fiecare cetatean de pe planeta este implicat in aceasta tranzitie, este important sa intelegem la ce fac referire acesti termeni.

Tranziția energetică reprezintă o schimbare globală a modului în care furnizăm și consumăm energie. Un aspect cheie al tranziției energetice este înlocuirea combustibililor fosili (carbune, petrol, gaze) cu resurse regenerabile (vant, apa, biomasa, soare, sursa geotermala).

Eficiența energetică este ”raportul dintre rezultatul constând în performanță, servicii, bunuri sau energie și energia folosită în acest scop” (Directiva 2012/27/UE a PE și a CE). Eficienta inseamna sa faci ceva cum trebuie. Din punct de vedere stiințific, ‘energia’ este o funcție de stare, o mărime care indică capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic atunci când trece printr-o transformare dintr-o stare în alta.  Practic,  ‘Energia’ este o putere disponibilă într-o resursă provenită dintr-o sursă!

Cand vorbim de eficienta energetica ne referim la posibilitatea de a diminua consumul fara sa facem rabat la confort.

Clasele energetice au fost introduse în anii ’90 de Comisia Europeană pentru a informa consumatorii cu privire la eficiența energetică a produselor. Ele sunt adoptate la nivel european prin directive și reglementări, promovând inovația și reducerea consumului de energie.

Clasele energetice ale produselor indică eficiența energetică, evaluată pe o scară, de obicei de la A+++ (foarte eficient) la G (puțin eficient).

Noul cadru pentru etichetarea eficienței energetice a produselor elimină clasele A+, A++ sau A+++ și revine la o scară mai simplă de clase de la A la G.

Eficienta energetica a unui imobil determină și o nouă abordare. Astfel, clădirea este asimilată cu un organism într-o evoluție continuă, care, în timp, trebuie îmbunătățit pentru a corespunde exigențelor energetice. Îmbunătățirea înseamnă ”o creștere a eficienței energetice ca rezultat al schimbărilor tehnologice, comportamentale și/sau economice.” Pentru clădiri termenul mai poartă numele și de performanță energetică.

Performanță energetică a unei clădiri înseamnă cantitatea de energie calculată sau măsurată necesară pentru a se asigura necesarul de energie în condițiile utilizării normale a clădirii, care presupune, între altele, energia utilizată pentru încălzire, răcire, ventilare, apă caldă și iluminat.

Prosumatorul este un participant într-un sistem energetic care produce și consumă energie, adesea prin intermediul tehnologiilor de producere la scară mică, precum panouri solare sau turbine eoliene, contribuind la rețeaua electrică. Avantajele includ economisirea la facturile de energie, reducerea amprentei de carbon și, uneori, posibilitatea de a vinde surplusul de energie. Dezavantajele pot include costurile inițiale ridicate ale echipamentelor și dependența de condițiile meteorologice pentru sursele de energie regenerabilă. Regulile privind taxele de penalizare pentru prosumatori care nu produc cantitatea estimată de energie pot varia în funcție de jurisdicție și politicile locale. În unele locuri, prosumatorii pot fi supuși unor penalizări dacă nu îndeplinesc obligațiile contractuale privind producția de energie.

Asociatia Centrul Regional Pentru Ocuparea Fortei De Munca Si Protectie Sociala (Asociatia CROFMPS) din Petrosani, prin proiectul “Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania” finantat prin Programul de Grant Norvegian 2014-2021 creste constientizarea publicului cu privire la eficienta energetica si la resursele de energie regenerabila.

Mai multe detalii pe site-ul proiectului www.ro-green.ro, email office@centrul-regional.ro sau telefon: 0724.287.148.

 

 

Relatetd Post