Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania – RO GREEN

TRANZITIA JUSTA – educatia publicului si comunicarea sunt cuvintele – cheie

  • Home
  • Blog
  • TRANZITIA JUSTA – educatia publicului si comunicarea sunt cuvintele – cheie

TRANZITIA JUSTA – educatia publicului si comunicarea sunt cuvintele – cheie  

 

Norvegia a confirmat statutul său de lider în domeniul energiei regenerabile, clasându-se în topul țărilor europene cu cea mai mare pondere a sursei de energie provenind din resurse regenerabile, respectiv 95% (hidrocentrale). Recunoscută pentru peisajele sale pitorești și atenția acordată mediului înconjurător, Norvegia se distinge prin politici și proiecte inovatoare care susțin tranziția către energii regenerabile. Cu un accent deosebit pe cercetare și tehnologii avansate, Norvegia continuă să inspire alte țări să urmeze exemplul său și să contribuie la crearea unei lumi mai curate și durabile.

Asociatia CROFMPS din Petrosani, care a implementat proiectul “Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania” finantat din Programul de Grant Norvegian 2014-2021, a vrut sa invete de la cei mai buni.

Firma norvegiana Innovius AS, partener in proiectul “Cresterea vitezei de adoptie a energiei regenerabile in Romania”, a fost prezenta in mai multe evenimente din cadrul proiectului, fizic si online, si a organizat o vizita in Norvegia care a avut ca obiectiv un schimb de experienta intre firme cu experienta in utilizarea resurselor de energie regenerabila si expertii romani din cadrul proiectului, specialisti atat in sectorul energetic cat si in accesarea de fonduri nerambursabile.

“Cuvintele-cheie in cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta resurselor de energie regenerabila sunt educatia si comunicarea”, explica Dr. Anna Stamati, reprezentanta firmei norvegiene in cadrul ultimului training online al proiectului. “Educatia publicului larg si comunicarea la nivelul sectorului privat, public si a societatii civile. Toti sunt implicati si trebuie sa aiba un cuvant de spus. Schimbarea este mereu intampinata cu scepticism. Insa sursele de energie regenerabila trebuie intelese ca o alternativa mai buna, mai curata, mai sustenabila pentru viata noastra, nu ca o amenintare”.

“Este o oportunitate pentru Romania sa invete din greselile facute de Norvegia, pe drumul catre nivelul avansat de acum in aplicarea de politici, strategii si tehnologii inovatoare pentru a obtine energie din surse regenerabile”, a mai adaugat Dr Anna Stamati.

“Reteta de succes este o combinatie corecta intre resursele de energie regenerabila si resursele de energie din combustibili fosili”, sunt de parere atat specialistii romani in sectorul energetic implicati in cadrul proiectului, cat si partenerii norvegieni.

In cadrul Conferintei de inchidere, care a coincis cu ultima zi de training din cadrul proiectului, s-au prezentat succint rezultatele obtinute si au fost trase cateva concluzii importante.

Durata proiectului a fost de 8 luni, timp in care au fost derulate mai multe campanii de constientizare privind importanta alternativei de energie regenerabila, au fost organizate 3 seminarii educationale si 5 traininguri de instruire la care au participat peste 350 participanti din 4 orase (Bucuresti, Petrosani, Buzau, Constanta) care si-au imbunatatit cunostintele cu privire la eficienta energetica, resursele de energie regenerabila si au invatat notiuni de baza necesare accesarii de finantare prin Granturi Norvegiene.

Seminariile si trainingurile au adus laolalta reprezentanti din sectorul public, privat si societatea civila si au creat premisele unui dialog deschis si a unor potentiale viitoare parteneriate.

Vizita de 3 zile in Norvegia a constituit ocazia de a pune bazele unor potentiale parteneriate si in afara granitelor, cu firme norvegiene din domeniul investitiilor imobiliare care au castigat expertiza in ultimul deceniu in reabilitarea de cladiri vechi prin imbinarea esteticului cu un nivel de peformanta energetica ridicat folosind solutii mixte de surse de energie regenerabila.

Un alt obiectiv atins al proiectului a fost identificarea de ocupatii noi in sectorul energiei verzi in vederea demararii demersurilor de autorizare ale Asociatiei CROFMPS ca furnizor de formare in domenii ocupationale verzi.

La nivel regional, implementarea proiectului s-a suprapus spre final cu demersuri ale autoritatilor de la nivel national si local privind pregatirea lansarii Programul de Tranziție Justă, inițiativă ce vizează gestionarea tranziției de la industriile poluante sau dependente de resurse fosile către sectoare mai sustenabile din punct de vedere ecologic.

Programul se concentrează pe pregătirea forței de muncă pentru noile oportunități de angajare în sectoarele verzi și pe promovarea incluziunii sociale în procesul de tranziție.

Mai multe detalii pe site-ul proiectului www.ro-green.ro, email office@centrul-regional.ro sau telefon: 0724.287.148.

 

Relatetd Post